2011. június 28., kedd

Meridiánok - Dr. Wu fejmasszázs

 Az  alábbi  anyag  csak  egy  vázlat  képek  nélkül 'Bővebben :
http://www.fejmasszazs.hu/
http://drwu-akupunktura.hu/
Dr. Wu-féle fejmasszázs
A jin (ejtsd: tyin) tiszta és híg, míg a ve (ejtsd: jé) zavaros és sűrű folya­dék. A két fő testfolyadék: a jin és a ve a táplálékból erednek, és a lép vala­mint a gyomor szállító és emésztő funkciójától függenek. A testnedvek a táplálékból származnak. A gyomorban keletkeznek az ételből kiválasztott fi­nomanyagból, majd a vékonybél választja külön a tiszta tápanyagot a zava­ros anyagból, és szállítja azt felfelé a léphez. A testnedvek szétosztásáról és kiválasztásáról főként a lép szállító, a tüdő és a vese szétoszlató és leszállí­tó hatása, illetve a Hármas Melegítő szétosztó működése gondoskodik.
A testnedvek nedvesítenek és táplálnak. Szétoszlanak a testfelszínen, nedvesítik a testszőrzetet és az izmokat. Elárasztják a szemet, az orrot, az aj­kat és más szerveket; átitatják, átjárják a vért, s hozzájárulnak a vér tápláló és kiegyenlítő hatásához. Elárasztják a szöveteket és a szerveket, s nedvesí­tik és táplálják a zsigerek szerveit és szöveteit; s végül a csontvelőt, a gerinc­velőt és az agyat.
A MERIDIÁNOK
A meridiánok elmélete magába foglalja egészséges élettani működésüket, kórtani elváltozásaikat, és e szervekkel való kölcsönhatásaikat. A meridiá­nokban kering a Qi és a vér a testben, s általuk állnak kölcsönös kapcsolat­ban egymással a belső szervek és a végtagok. A legtöbb meridián (jing* (ejtsd: tying)) a test mélyén halad, míg járulékos vezetékeik (luo) a test fel­színi részén futnak, s néhány közülük a testfelszínen is megmutatkozik.
A tizenkét szabályos meridián
A meridiánokat szabályos és különleges meridiánok csoportjaira osztjuk. Tizenkét szabályos meridián létezik. Közülük 3 pár Yin és 3 pár Yang meri­dián a kézen, s ugyanennyi a lábon fut. Ezek a Qi és a vér testbeli keringé­sének fő útvonalai. E 12 meridián mindegyike összekapcsolódik a 12 lét­fontosságú belső szerv egyikével. A nyolc különleges meridián szabályozza a tizenkét szabályos meridiánt.
A meridián-elmélet szerint az ín-izom meridiánok rendszerében reked­het meg, gyűlik össze, szóródik szét és kapcsolódik össze a Qi az inakkal, az izompólyával, az izmokkal és az ízületekkel, csakúgy, mint a tizenkét me-
* A meridiánt, magyarul vezetéket jelentő jing szó jelentése és kínai írásjele is teljesen külön­bözik a hasonlóan ejtendő, azonos pinyin átírású, s korábban említett, életlényeget, esszenciát, magot jelentő jing szóétól! (Aford.)

Első fejezet - A óagyomárej'os Amaí gyós
ridiánhoz csatlakozó részekkel, így ezeket ín-izom meridiánoknak nevezik. Összekötik a négy végtagot és a különböző szöveteket, és a tizenkét meri­dián aktivitását vezérlik a testfelszínen, és ahol a meridián Qi szétosztódik. A bőrt feloszthatjuk tizenkét részre, amelyek megfelelnek a tizenkét meri­diánnak. Ezeket „a meridiánok tizenkét bőrterületé"-nek nevezzük.
A tizenkét meridián a test két oldalán szimmetrikusan helyezkedik el, és a felső, illetve az alsó végtag testközép! (medialis). vagy a középtől oldalra eső (laterális) felületén halad. Mindegyik meridián egy-egy zang (Yin, ejtsd: cang), vagy fű (Yang) szervhez tartozik, így mind a tizenkét meridián neve tartalmazza, hogy az adott meridián kézhez vagy lábhoz, s hogy Yin vagy Yang szervhez tartozik-e.
A nyolc különleges meridián
Nyolc különleges, vagy szabálytalan meridián létezik, így nevezzük együtte­sen a Kormányzó, a Befogadó, a Stratégiai, az Öv-, a Yang mozgató, a Yin mozgató, A Yang összekötő, és a Yin összekötő meridiánokat. Azért nevez­zük így e vezetékeket, mert nem olyan szabályosan rendeződnek el a tes­ten, mint a tizenként szabályos meridián; nem kapcsolódnak közvetlenül egyetlen belső szervhez sem, és különböznek a tizenkét meridiántól.
E meridiánok erősítik a tizenkét szabályos meridián kapcsolatát, össze­kapcsolják az összes Yin és Yang meridiánt, vezérlik az összes meridiánt, ös­szekötik a hasi-deréki tájékon a meridiánokat, akadálymentesítik a test alsó és felső részét, és átöblítik a három Yin és a három Yang meridiánt. Szabá­lyozzák továbbá a Qi-t és a vért a tizenkét meridiánban.

Összegzés
Összegezve, a Wu-féle fejmasszázs megtanulása és alkalmazása megköveteli a kezelő személytől, hogy általános szinten megértse a hagyományos kínai gyó­gyászat filozófiáját, alapjait és a test energetikai rendszerének működését.
A Földnek folyói és tengeráramlatai vannak, amelyek feltérképezéséhez és a tájékozódáshoz meridián-vonalakat használunk. A kínaiak az emberi lé­tezésre tekintenek hasonlóan.
A testben csatornák vannak, amelyekben áramlik az életet adó Qi. Ezeket is meridiánnak hívjuk, és arról a szervről nevezzük el őket, amelyekkel kü­lönleges kapcsolatban állnak. Tizenkét meridián van, amelyek összekapcso­lódnak, és együttműködnek. Amerre a felszínen elhaladnak, üregeiknél és pontjaiknál befolyásolhatóak. E számozott pontokat akupunktúra pontok­nak nevezzük. Az energia a legalacsonyobb sorszámú ponttól a legmaga­sabb felé folyik.

Dr. Wu-féle fejmasszázs
A kínaiak a testet Yinre és Yangra osztják. A Yang (aktív) az, amit a nap­fény közvetlenül elér, s hasonlóan a Yin (passzív) az, amit a napfény közvet­lenül nem ér el. Ezért a meridiánok Yin és Yang természetűek, valamint fel­ső és alsó végtagiak. Ha egy személy karjait felemelve áll, a Yang energiák áramlási iránya: fentről le, s a Yin energiáké: lentről fel.
Míg a folyók általában különállóak, a test energiafolyamai egyiktől a má­sikig, folyamatosan és rendszerszerűén áramlanak. A nap huszonnégy órá­ja alatt az energia az összes meridiánon áthalad, és háromszor megkerüli a testet. E napi körfolyamat során minden meridiánnak van egy kétórás ma­ximális és egy kétórás minimális befolyási ideje.
A tizenkét szabályos meridián mellett a Wu-féle fejmasszázsban szerepet kap két különleges meridián is. Ezek a Ren (Befogadó), és a Du (Kormány­zó) meridiánok. Ezek különböznek a szabályos meridiánoktól, mivel nem előzik meg, vagy követik egymást. Mindkettő a gáttól indul; elöl, illetve há­tul emelkedik fel, és az egymáson való átáramlás után fejezik be körfolya­matukat. (L. az l-l. ábrát!)


KÉZ MERIDIÁNOK
KÉZ MERIDIÁNOK
LÁB MERIDIÁNOK
LÁB MERIDIÁNOK

'O
§
t
e

u
N
u
l
3
D_ 'c
-g ;a
0) _Q
2 o w -<u
s
-Q 'D
YIN
MERIDIÁNOK
YANG MERIDIÁNOK
Dr. Wu-féle fejmasszázs
A kéz-yangming vastagbél meridiánjának lefutása
1.) A Kéz-Yangming Vastagbél meridiánja a mutatóujj hegyén kezdődik (Shangyang, LI l, Vab 1).
2.) Ezután felmegy a váll legmagasabb pontjára (Jianyu LI 15, Vab 15).
3.) Majd a vállcsúcs (acromion) elülső határán halad végig.
4.) Felmegy a 7. nyakcsigolyához (ami a kínai gyógyászatban rendkívül fon­tos pont, mivel a három kéz-yang meridián és a három láb-yang meridi­án összefolyási pontjának tekintik (Dazhui (GV (Du) 14, Kor 14).
5-) Aztán leereszkedik a Quepen (ST 12, Gy 12) ponthoz a kulcscsont felet­ti árokhoz (ez egyben a pont kínai nevének magyar jelentése is, latinul fossa supraclavicularis).
6.) Egyik ága a Quepen (ST 12, Gy 12) pontból indul, és felfut a nyakon.
7.) Azután áthalad az arcon.
8.) Belép az alsó fogínybe.
9.) Azután visszafordul a felsőajakhoz, és az ajakbarázdánál keresztezi az el­lenkező oldali meridiánt. E ponttól kezdve a bal oldali meridián az arc jobb oldalát, a jobb oldali meridián az arc bal oldalát szeli át, az orrlyuk pereme melletti Yingxiang (LI 20, Vab 20) pontig. E pontnál a Kéz-Yangming Vastagbél meridiánja a Láb-Yangming Gyomor meridiánjá­hoz csatlakozik.
\A
Második fejezet - A fej, az arc és a nyak meridiánjainak lefutása
15
2-1. ábra: A Kéz-Yangming Vastagbél meridiánjának lefutása

Dr. Wu-féle fejmasszázs
A láb-yangming gyomor meridiánjának lefutása
1.)   A Láb-Yangming Gyomor meridiánja az orrszárny oldalán kezdődik 2.)   Azután felemelkedik az orrnyereghez, ahol találkozik a Láb-Taiya
Hólyag meridiánjával. 3.)    Lefelé fordul az orr oldala mentén. 4.)    Belép a felső fogínybe.
5.)    Újból a felszínre lépve megkerüli az ajkakat. 6.)   Azután leszáll, s találkozik a Ren (Bef) meridiánnal a mentolabialis
rémnél Chengjiang (CV (Ren) 24, Bef 24). 7.)    Ezután oldalt-hátra halad az orca alsó felén a Daying (St 5, Gy 5) po
hoz.
8.)   Az állkapocs szegleténél kanyarodik — Jiache (ST 6, Gy 6). 9.)    Ezután felemelkedik a fül előtt, és keresztezi a Láb-Shaoyang Epei
lyag meridiánjának Shangguan (GB 3, EH 3) pontját. 10.) Azután követi az elülső hajhatár vonalát. 11.) Amíg eléri a homlokot. 12.) Az arci ág előtűnik a Daying (ST 5, Gy 5) pont előtt, lefelé halad
Renying (ST 9, Gy 9) pontig. Ettől a torok mentén megy. 13.) Ezután belép a kulcscsont feletti árokba (fossa supraclavicularis). 14.) A lábon futó ága a lábháton felmegy a Chongyang (ST 42, Gy 42) poi
rá, és egyik ága a nagylábujj hegyének közép felé eső oldalán végződ
ahol összekapcsolódik a Láb-Taiyin Lép-hasnyálmirigy meridiánjával.
16
Második fejezet - A fej, az arc és a nyak meridiánjainak lefutása
2-2. ábra: A Láb-Yangming Gyomor meridiánjának lefutása

Touwei - St 8, Gy 8

,' Chengqi - St l , Gy 1 * Sibai - St 2,LGy 2 )
_ Xiaguan - St 7, Gy 7
^*    -    "
*   /
^ÖDicang-St'4, Gy 4
/Jiache - 5/6, G'y 6

17
Dr. Wu-féle fejmasszázs
A kéz-taiyang vékonybél meridiánjának lefutása
1.)   A Kéz-Taiyang Vékonybél meridiánja a kisujj végének orsócsont l
(ulnaris) oldalán kezdődik. 2.)    Folytatódik felfelé, a vállízülethez. 3.)   Azután kört ír le a lapocka körül. 4.)    Még találkozik a Dazhui (GV (Du) 14, Kor 14) ponttal is a váll fék
szén.
5.)   Azután lefelé fordul a kulcscsont feletti árokhoz. 6.)    Egy ága a kulcscsont feletti árokból felfelé indul a nyakon. 7.)    Elér az orcához, 8.)    a külső szemzughoz, 9.)   és belép a fülbe. 10.) Az orcától induló ága felfelé halad a szemüreg alatti tartományba
tovább az orr oldalához. Azután eléri a belső szemzugot, hogy cs
kozhasson a Láb-Taiyang Hólyag meridiánjához.
18
Második fejezet — A fej, az arc és a nyak meridiánjainak lefutása
2-3. ábra: A Kéz-Talyang Vékonybél meridiánjának lefutása

.,..» %Tin'ggong-SI l 9, Véb 19
--•"       c-v -        /

19
Dr. Wu-féle fejmasszázs
A láb-taiyang hólyag meridiánjának lefutása
1.) A Láb-Taiyang Hólyag meridiánja a belső szemzugnál kezdődik.
2.) Felemelkedik a homlokhoz.
3.) Azután csatlakozik a Du meridiánhoz a fejtetőn.
4.) A fejtetőtől ered egy ága, és felfelé halad a halántékhoz.
5.) A meridián közvetlen ága belép az agyba, és kommunikál vele.
6.) Aztán felszínre lép, és két ágra oszlik. Az egyik ága leszáll a nyaksz
mentén. 7.) Lefelé halad a lapocka tartományának testközép felé eső részén, párh
zamosan a gerincoszloppal. 8.) A másik ága egyenesen lefelé halad a lapocka testközép felé eső hal
rán. 9.) Eléri a kislábujj végének külső oldal felé eső részét, és összekapcsol
dik a Láb-Shaoyin Vese meridiánjával.
20
Második fejezet - A fej, az arc és a nyak meridiánjainak lefutása
21
2-4. ábra: A Lób-Talyang Hólyag meridiánjának lefutása

Dr. Wu-féle fejmasszázs
A kéz-shaoyang sanjiao (hármas melegítő)
MERIDIÁNJÁNAK LEFUTÁSA
1.)    A Kéz-Shaoyang Sanjiao (Hármas Melegítő) meridiánja a gyűrűsuj
gyén ered (Guanchong, SJ l, HM 1).
2.)   Azután a karon felfelé halad, mígnem eléri a váll területét. 3.)    Ott keresztezi a Láb-Shaoyang Epehólyag meridiánját, és áthalad
götte.
4.)   Azután kanyarodik a kulcscsont feletti árokhoz. 5.)    Egy ága a mellkasról ered, és felfelé fut. 6.)    Felszínre lép a kulcscsont feletti árokból. 7.)    Onnan felemelkedik a nyakhoz. 8.)   A fül hátulsó határa mögött halad felfelé. 9-)    Folytatódik tovább az elülső hajvonal szegletéhez. 10.) Innen lefelé fut az orcához, és a szemüreg alatti területen végződi 11.) A fülkagylói ág a fülkagyló mögötti területen ered, és belép a fülb 12.) Eléri a külső szemzugot, ott összekapcsolódik a Láb-Shaoyang Epe
lyag meridiánjával.
22

: A Kéz-Shaoyang Sanjlao (Hármas Melegítő) meridiánjának lefutása
|         ^íigosun - TW £j) 20, HM 20
^•-lYifeng - TW (SJ) l 7, HM l 7
•-??   ~\  •*.   r
Második fejezet - A fej, az arc és a nyak meridiánjainak lefutása
2.]

Dr. Wu-féle fejmasszázs
A láb-shaoyang epehólyag meridiánjának lefutása
1.)   A Láb-Shaoyang Epehólyag meridiánja a külső  szemzugban a
(Tongziliao GB l, Eh 1).
2.)    Felemelkedik a homlok sarkához Hányan, GB 4, Eh 4). 3.)    Azután lefelé fordul a fül mögötti területre (Fengchi, GB 20, Eh 2 4.)    Leereszkedik a nyak mentén a Kéz-Shaoyang Sanjiao (Hármas Me
tő) meridiánja előtt. 5.)    Le a kulcscsont feletti árokhoz. 6.)   A fül mögötti ága a fül mögötti területen lép a felszínre, és belép a
be.
7.)    Amint kilép a fülből, áthalad a fül előtti területen, 8.)    a külső szemzug hátulsó részéhez. 9.)    Egy ága ered a külső szemzugtól. 10.) Lefelé halad a Daying (ST 5, Gy 5) ponthoz. 11.) Találkozik a Kéz-Shaoyang Sanjiao (Hármas Melegítő) meridiánját
szemüreg alatti területen.
12.) Aztán áthalad a Jiache (ST 6, Gy 6) ponton. 13.) Leszáll a nyakhoz, és belép a kulcscsont feletti árokba, ahol tálaik
a másik ággal. Itt összekapcsolódik a Láb-Jueyin Máj meridiánjáva
24
Második fejezet - A fej, az arc és a nyak meridiánjainak lefutása
2-6. óbra: A Láb-Shaoyang Epehólyag meridiánjának lefutása

GB 20, Eh 20

25
Dr. Wu-féle fejmasszázs
A Du (governing vessél) kormányzó meridián lefutása
1.) A Du meridián az alhasból ered, és a gátnál (perineum) lép a felszíi
2.) A Fengfu (GV (Du) 16, Kor 16) ponthoz megy, ahol belép az agyba.
3.) Tovább emelkedik a fejtetőhöz, és lefelé kanyarodik a homlokhoz, n
lefelé halad az orron.
26
Dr. Wu-féle fejmasszázs
A ren (conception) befogadó meridián lefutása
1.) A Ren (Conception) Befogadó meridián az alhas belsejében kez<
és a gátnál (perineum) lép a felszínre. 2.) A test közepe mentén halad felfelé a torokhoz. 3.) Tovább emelkedik, s megkerüli az ajkakat. 4.) Azután átmegy az arcon. 5.) Belép a szemüreg alatti területre.
2S
Második fejezet - A fej, az arc és a nyak meridiánjainak lefutása
l y
1-8. ábra: A Ren (Conceptlon) Befogadó meridián lefutása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése