2013. március 7., csütörtök

Hamis gyógyszereket vásárolt?Veszélyben az élete?

A magyarországi lakosság 4 százaléka, vagyis nagyjából 300 ezer ember tette kockára az életét 2012-ben azzal, hogy hamis gyógyszert vásárolt - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület által végzett felmérésből.- írja a penzcentrum.hu.
Olvassa el figyelmesen a cikket.Fogadja meg a jó tanácsokat.Ha hamis gyógyszereket vásárolt mit tegyen?Hogyan ismerhető fel a hamisított gyógyszer?Veszélyben az élete?Több kérdésre kaphat választ.Néhány részlet a cikkből:
A hamisítványok jellemzői
Magyarországon is felütötték
a fejüket a bűnbandák
A hamis gyógyszerek forgalmazása Magyarországon is komoly probléma lett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói 2011-ben 30 felderítés során körülbelül 493 millió forintnyi gyanús gyógyszert foglaltak le. Tavaly áprilisban 1 millió darab bizonytalan eredetű Viagrát találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A 643 kg súlyú küldemény Indiából érkezett, összértékét 221 millió forintra becsülték. Ugyanabban a hónapban bukott le egy békéscsabai házaspár is, akik az otthonukból üzemeltetett internetes patikán keresztül magyar, európai, sőt Európán kívüli vevőknek is szállítottak hamis gyógyszereket. A középkorú pár a fiát és a menyét is bevonta az üzletbe. Otthonukból 300 millió forint értékű hamisítvány került elő. Egy székesfehérvári család legális patikát is üzemeltetett, de emellett több mint 100 millió forint értékben az utcán is árusítottak gyógyszereket. Egy 80 millió forintos szállítmány lekapcsolásával sikerült lebuktatni őket - számolt be a bűnesetekről Sárközy Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.
Csomagolás
- Eredetitől eltérő minőségű a csomagolóanyag
- Nincs magyar nyelvű felirat a dobozon
- Nincs OGYI-T vagy EU engedélyszám a dobozon
- Más a felirat a dobozon, a bliszteren (csomagoláson), a tablettán
- Nincs Braille-írásos felirat a dobozon
- A doboz színe, mintázata más, mint a megszokott
- Nincs a dobozban magyar nyelvű betegtájékoztató
- Rossz helyesírású szöveg található a dobozon és a betegtájékoztatón
- A terméket nem gyógyszerként, hanem például étrend-kiegészítőként árulják, és az adott étrend-kiegészítő nem szerepel az OÉTI honlapján nyilvánosan elérhető listán

Tabletta

- A gyógyszer szemmel láthatóan rossz minőségű
- A tabletta széle töredezett
- A tablettán rosszul olvasható a felirat
- Elmosódott a felirat benyomatának éle
- A készítménynek nem egységes a színe
- A készítmény színe eltér a megszokottól

Tartalom

- A készítmény íze eltér a megszokottól
- A készítmény állaga eltér a megszokottól
- A készítmény nem, vagy eltérő arányban tartalmazza az eredeti összetevőket
- A készítmény az egészségre káros, akár mérgező anyagokat tartalmaz
10 jó tanács a megbízható gyógyszer vásárlásához

1. Csak biztonságos forrásból vásárolj! A hazai gyógyszertárakban vásárolt gyógyszerek minősége garantált.
A fejekben kell rendet tenni
A HENT kezdeményezésére és koordinációjával államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze, és március 6-án kommunikációs kampányt indítottak az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében. A 2013. március 6-a és 31-e között futó kampány célja egyrészt, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra a veszélyre, amit a nem biztonságos forrásból, legfőképpen internetes vásárlásokból származó gyógyszerek alkalmazása jelent, másrészt, hogy bemutassa a biztonságos gyógyszervásárlás szabályait. A hamisgyogyszer.hu honlapon és a No Kamu Facebook-oldalon általános tájékoztatókkal és friss információkkal is segítik eligazodni az oda látogatókat.
2. Ne vásárolj bizonytalan eredetű gyógyszert, se utcán, se piacon! Az ilyen helyeken történő gyógyszer-értékesítés illegális, az ott kapható készítmények összetétele, származása, hatása kétes és veszélyes az egészségedre!

3. Csak engedéllyel rendelkező patikától vásárolj gyógyszert az internetről! Nézd meg, hogy szerepel-e az ÁNTSZ OTH adatbázisában!

4. Ne dőlj be az e-mail fiókodba érkező gyógyszert kínáló spam üzeneteknek! Ezeket nem legális értékesítők terjesztik, és minden bizonnyal hamis készítményt árulnak!

5. Vényköteles gyógyszert soha ne vásárolj az interneten! Magyarországon tilos vényköteles gyógyszert az interneten árulni, ezért ha ilyennel találkozol, az szinte biztos, hogy hamis, és veszélyezteti az egészségedet!

6. Kerüld a külföldi weboldalakat! A külföldi internetes gyógyszertárak 96 százaléka illegális, az általuk kínált készítmények bizonytalan forrásból származnak, legtöbbjük nem tartalmazza a feltüntetett hatóanyagot, rosszabb esetben mérgező összetevőik lehetnek!

7. Ha az Európai Unió területéről rendelsz gyógyszert, tudd, hogy a nem magyarországi webpatika is csak vény nélkül kiadható, magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott gyógyszert értékesíthet magyar vevőknek.

8. Gyanús készítményt ne vegyél be! Ha bármi gyanúsat, szokatlant észlelsz a gyógyszer csomagolásán, küllemén, ízén, ne vedd be, ne nyeld le!

9. Kérj tanácsot gyógyszerészedtől, hogy alkalmazhatod-e a gyógyszert, vagy ellenőrizd a készítményt a GYEMSZI OGYI gyógyszeradatbázisában, amelyben minden Magyarországon forgalmazott gyógyszert megtalálsz. Hasonlítsd össze saját készítményed fotóit az adatbázisban láthatóakkal!

10. Magyarországon a gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét a csomagoláson OGYI-T vagy EU szám jelzi. A készítmények alkalmazása előtt ellenőrizd azok meglétét!
Teljes cikk : penzcentrum.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése