2011. május 1., vasárnap

Minden idők legjobb természetes méregtelenítője: pitypang | femina.hu

Kutyatej, kákics, kikirics, gyermekláncfű - mindössze négy a pongyolapitypang több száz elnevezése közül. A rengeteg név sejteti, hogy a növény régóta használatos a népi, illetve a természetgyógyászat területén.
Gyógynövényként az arab térségben kezdődött a története: a tudományban ma használatos neve, a Taraxacum már megtalálható Avicenna, az arab orvos XI. századból származó gyógyászati alapművének latin fordításában, a Canon medicinae-ben. A pitypangot ma főként méregtelenítésre használják.

Eredete és termesztése

A pitypang a fészkesvirágzatúak - Asteraceae - családjába tartozik, és az északi félteke minden mérsékelt éghajlatú területén honos. Megtalálható réteken és legelőkön, kertekben és parkokban. Gyógyászati használatra Bulgáriából, Romániából, Magyarországról, Lengyelországból és az egykori Jugoszláviából exportálják.

Hasznos vegyületei

A gyógyászatban a pitypang összes részét alkalmazzák, de a gyökere és a zöldje különösen sok hatóanyagot tartalmaz. A zöldjében szeszkviterpén keserűanyagok, flavonoidok, aminosavak, ásványi anyagok és nyomelemek - például cink és réz - vannak. A gyökér emellett rendkívül nagy mennyiségű káliumot, szénhidrátot, karotinoidot, C- és E-vitamint, valamint B-vitamin-komplexumot tartalmaz. A pitypang epehajtó, vízhajtó, veseserkentő és enyhén hashajtó hatású.
A 15 leghatékonyabb karcsúsító gyógynövény
A 15 leghatékonyabb karcsúsító gyógynövény
A 17 leghatékonyabb méregtelenítő szerA 20 leghatékonyabb zsírégető teaA leghatékonyabb vízhajtó szerek listájaGyógyító virágokA 17 legerősebb baktérium- és vírusölő növényMotiváló gondolatok a fogyókúráhozA legveszélyesebb fogyókúrás tévhitek15 ínycsiklandó, karcsúsító nassolnivaló15 biztos tipp farkaséhség ellenMinden idők 15 legjobb béltisztító tápláléka

Alkalmazási területei

Tudományosan elismert a pitypang gyökerének és zöldjének alkalmazása étvágytalanságra és emésztési panaszokra, valamint az epefolyadék kiválasztásának serkentésére. A természetgyógyászat a pitypangot méregtelenítő szerként alkalmazza tavaszi és őszi kúrákban, valamint a reuma és a köszvény kezelésének kiegészítésére.

Minden idők legjobb természetes méregtelenítője: pitypang | femina.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése