Gyógynövényként az arab térségben kezdődött a története: a tudományban ma használatos neve, a Taraxacum már megtalálható Avicenna, az arab orvos XI. századból származó gyógyászati alapművének latin fordításában, a Canon medicinae-ben. A pitypangot ma főként méregtelenítésre használják.
Eredete és termesztése
Gyógyító ételek
Hasznos vegyületei
A gyógyászatban a pitypang összes részét alkalmazzák, de a gyökere és a zöldje különösen sok hatóanyagot tartalmaz. A zöldjében szeszkviterpén keserűanyagok, flavonoidok, aminosavak, ásványi anyagok és nyomelemek - például cink és réz - vannak. A gyökér emellett rendkívül nagy mennyiségű káliumot, szénhidrátot, karotinoidot, C- és E-vitamint, valamint B-vitamin-komplexumot tartalmaz. A pitypang epehajtó, vízhajtó, veseserkentő és enyhén hashajtó hatású.Alkalmazási területei
Tudományosan elismert a pitypang gyökerének és zöldjének alkalmazása étvágytalanságra és emésztési panaszokra, valamint az epefolyadék kiválasztásának serkentésére. A természetgyógyászat a pitypangot méregtelenítő szerként alkalmazza tavaszi és őszi kúrákban, valamint a reuma és a köszvény kezelésének kiegészítésére.Minden idők legjobb természetes méregtelenítője: pitypang | femina.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése