2011. október 24., hétfő

Közérzetjavító masszőrök gyorstalpalón -

Felhígult a szakma – panaszkodnak a masszőrök, akik évekig tanulják a mesterséget.

 Hallgassa meg!

Thai, svéd, vizes vagy lávaköves. Bőséges a kínálat masszázsból és tanfolyamból egyaránt. Van masszőr, aki évekig tanul, mire dolgozni kezd, ám akadnak tanfolyamok, amelyek néhány napos képzést kínálnak. Elkérnek több tízezer forintot, viszont semmiféle előképzettséget nem követelnek.

Küzdünk ellenük, csak az a baj, hogy sokan vannak – panaszkodik Podhorszki Tibor, a Masszőrök Egyesületének elnöke. Szerinte mindenki, aki felnőttoktatással foglalkozik, felveszi a kínálatba a masszázst, függetlenül attól, hogy van-e szakember, aki kiképezze a jelölteket. Az is probléma, hogy aki elvégez egy ilyen gyorstalpalót, nem tud elhelyezkedni a piacon.

Legalább ezer órára és egy év képzésre, majd további gyakorlatra van szükség a megbízható tudáshoz. Ha egy tanfolyam ennél rövidebb, legyen gyanús – tanácsolja Kovács Tünde, a GYEMSZI Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet főosztályvezetője. A GYEMSZI-nél folyó képzés kétezer órás, ebből minimum ezer óra a gyakorlat.

Azok a képesítések, amelyek megtalálhatók az Országos Képzési Jegyzékben, illetve szakmai szervezetek által kidolgozott programok alapján megszerezhetők, szabályozott keretek között működnek, a többi inkább a „közérzetjavító” kategóriába tartozik – fogalmaz Kovács Tünde.

Galiotti Gábor masszőr, a Magyarországi Yumeiho Egyesület elnöke az elsők egyike volt, aki a régi állami képzés megváltoztatását sürgette, és az akkori budapesti természetgyógyász egyesülettel és a Hélia szállodával új típusú tanfolyamot szervezett. Már tíz éve egy ázsiai módszerrel dolgozik, amelyet háromszintű képzésben oktatnak. Mindhárom szinthez orvos előtt kell vizsgát tenni, és a harmadik szintet többnapos nemzetközi vizsga követi.

Magyarországon a masszázsoknak mintegy ötven fajtája érhető el, ezek közül az orvosok a svéd masszázsra épülő gyógymasszázst szokták javasolni – magyarázza Koroknai András reumatológus, a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat osztályvezető főorvosa. Az egészségügyi intézményekben szigorú feltételeknek kell megfelelniük a masszőröknek, itt nem dolgozhatnak sarlatánok.


Forrás .Közérzetjavító masszőrök gyorstalpalón - MR1-Kossuth Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése