található természetes növényi immunanyaggal azonos hatásúnak bizonyult.
Egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy az SRT 1720 jelzésű szer ezerszer hatékonyabb, mint a vörösborban található rezveratrol annak az enzimnek az aktiválásában, amely segíti az állatokat, hogy energiát égessenek el, illetve csökkenti inzulin- és vércukorszintjüket - jelentette a Cell Metabolism szaklap.
Magas kalóriatartalmú étrenden tartott egerekkel végezték a kísérleteket, zsírégetésre ösztönözve anyagcseréjüket, megakadályozva a testben a zsírlerakódást, az elhízást. "Ugyanazokat az enzimeket aktiváltuk a szerrel az egerekben, mint amelyek aktiválódnak akkor, amikor az emberek a konditeremben edzenek. Ezért azt gondoljuk, hogy ez a szer nagyon biztonságos" - közölte Peter Elliott, a Sirtris Pharmaceuticals, a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég fejlesztési egységének alelnöke.
A rezveratrol a szőlőben és vörösborban található természetese immunanyag, a polifenolok közé tartozik, és a szakemberek szerint számos előnyös hatása van az egészségre, például segítheti a szívbetegségek megelőzését. Ugyanez a kutatócsoport egy korábbi tanulmányában már kimutatta, hogy a rezveratrol csökkenti a cukorbetegek esetében az inzulin- és a vércukorszintet.
"A rezveratroltól az egerek tovább élnek és egészségesek maradnak. Ez a mesterséges anyag ugyanazt a hatást fejti ki, ám ezerszer erőteljesebben, és nem szükséges belőle olyan sok" - magyarázta Elliott.
A Louis Pasteur Egyetem kutatócsoportja által végzett vizsgálatban a SIRT1 (vagy szirtuin1) fehérjét tanulmányozták, mivel a korábbi kísérletek kimutatták, hogy a rezveratrol ezen a fehérjén keresztül ellensúlyozza a magas kalóriájú étrend bizonyos hatásait. Az egérkísérletek azonban kimutatták, hogy több tíz liter bor lenne szükséges az emberek esetében ahhoz, hogy ugyanilyen hatást fejtsen ki.
A tudósok ekkor kezdték kutatni egy erőteljesebb mesterséges szer létrehozásának lehetőségét, amely kimondottan a SIRT1 fehérjét célozza meg. Az SRT 1720 már kis adagban is védte a magas kalóriájú étrenden lévő egereket az elhízástól egy tízhetes használat után. Nagyobb adagban a szer teljesen megakadályozta a súlynövekedést, javította továbbá az egerek vércukor-toleranciáját és inzulinérzékenységét, amely a cukorbetegség leküzdésében fontos eszköz. Nem mutatott mellékhatásokat, bár a tudósok hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek a szer biztonságosságának, hatékonyságának kivizsgálására mielőtt embereken alkalmaznák azt.Forrás :Ezerszer hatékonyabb a mesterséges rezveratrol
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése