2011. március 31., csütörtök

Hirado.hu - Gyógynövény nem, csak gyógyszer kerülhet a patikákba áprilistól

          A  bejelentés  igaz ' A  gyógynövényeket  nem  árusíthatnak  a  patikába,csak  gyógyszereket.KB.  hatvan  terméket  érint.Nem  a  magyar  kormány  hozta  ezt  a  döntést,hanem  az  EU.De  ezt  a  hírt  is  teljes  terjedelmében  elolvashatja '  a  lényeg  az,hogy  2013  március  végétől  a  be  nem  jegyzett  gyógyhatású  készítményeket  nem  lehet  árulni.Ez  nagyon  elgondokoztató  lehet,mert  ez  egy  folyamat,mely  még  nincs  a  csúcspontjához  érve.Még  várható  több  hasonló  intézkedés  az  EU-tol.Ha  nem  marad  más,akkor  saját  kezűleg  kell  majd  beszerezni  a  gyógynövényeket  vagy  a  családi  orvos  fogja  felírni. De  olvassák  el  a  hírt ' 


Április elsejétől csak az a gyógynövény tartalmú szer kerülhet a patikák polcaira, amit gyógyszerré minősíttetnek. A szigorítás kb. 60 készítményt érint, köztük például a reumára vagy meghűlésre használtakat is.
Szigorodnak a gyógynövényeket tartalmazó termékek forgalomba kerülésének szabályai. Az április elsején életbe lépő törvény szerint ezek a szerek csak akkor kerülhetnek a patikák polcaira a jövőben, ha gyógyszerré minősítik őket - számolt be róla az MTV déli Híradója.
A törvény szerint áprilistól már nem lehet gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt nyilvántartásba vétetni. A szabályozás kb. 60 készítményt érint, ezek pl. felsőlégúti betegségek, reumás panaszok és meghűléses betegségek ellen használatos szerek.
Sok felsőlégúti betegségekre használatos balzsam, reumás panaszokra való tabletta is tartalmaz gyógynövényt. 
- Régóta ismert, közkedvelt készítmények a legváltozatosabb korcsoportból keresik a betegek – mondta az érintett termékekről Várnagyi Gergely a soproni Szebellédy Gyógyszertár vezetője.


  A Híradóban elhangzott: körülbelül hatvan terméket érint az április elsejétől hatályos törvény. A szakemberek szerint már elkerülhetetlen volt a terület jogi szabályozása.
- Ma az egyetemen nem tudom a hallgatóknak megmondani, hogy mi a gyógynövény – hangsúlyozta a terület szabályozatlanságára utalva Bernáth Jenő a Corvinus Egyetem tanszékvezetője. Azt mondta: több gyógynövényt tartalmazó terméket vizsgáltak az utóbbi hónapokban. Ezeknek csak egy része felelt meg az elvárásoknak - tette hozzá.
Az Unió egységesíteni szerette volna a különböző termék kategóriákat, ezért döntöttek az új szabályozás mellett. Március 31-ig kell átminősíteni a növényi hatóanyagot is tartalmazó készítményeket gyógyszerré.
Szepezdi Zsuzsanna az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója kiemelte: körülbelül 10-15 forgalmazó kérte a terméke átminősítését. Tudomásunk szerint az utolsó napokban még legalább 10-20 forgalmazó fogja kérni az átminősítést - mondta.
Aki nem kéri a megadott határidőig az átminősítést, az később új termék bejegyzését igényelheti. Illetve a még készleten lévő termékeket el lehet adni a lejárati időig, vagy legkésőbb 2013. április elsejéig - zárul a Híradó riportja.



 Forrás : Hirado.hu - Gyógynövény nem, csak gyógyszer kerülhet a patikákba áprilistól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése